1. Haberler
  2. Güncel
  3. Ata Aydoğdu “Dobra Dobra” Konuştu: Kuaförlük Mesleği Prestij Kaybı Yaşıyor

Ata Aydoğdu “Dobra Dobra” Konuştu: Kuaförlük Mesleği Prestij Kaybı Yaşıyor

kuaför ata ile dobra dobra
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ata Aydoğdu “Dobra Dobra” Konuştu: Kuaförlük Mesleği Prestij Kaybı Yaşıyor

Gazeteci Adem Karabayır’ın hazırlayıp sunduğu “Dobra Dobra” programı bu hafta önemli bir ismi ağırladı. İstanbul Kadın Kuaförleri Odası Yönetim Kurulu eski üyesi Ata Aydoğdu, mesleğin içinden biri olarak sektörde yaşanan sorunları tüm samimiyetiyle anlattı. Aydoğdu, oda yönetiminden istifasını, adaylık sürecine dair görüşlerini ve kuaförlüğün bugünkü durumunu dobra dobra aktardı.

📍 Haber: Adem KARABAYIR / İstanbul

Programın açılışında Gazeteci Adem Karabayır, “Bugün, kuaförlük mesleğine yıllarını vermiş, eski oda yöneticilerinden, halen aktif olarak mesleğini sürdüren ve yeniden adaylık süreciyle adı geçen Ata Aydoğdu’nun mekanındayız” diyerek konuğunu tanıttı.

“Mesleğe 30 Yılımı Verdiysem, Sorumluluğu da Taşırım”

Kendini tanıtarak söze başlayan Ata Aydoğdu, “Yaklaşık otuz senedir bu mesleğe hizmet ediyorum. 2011 yılında İstanbul Kuaför Odası’nda yönetim kurulundaydım. 2014 yılında başkan adaylığı sürecim oldu. Mesleğin gelişimi için elimden gelen katkıyı sağlamaya çalıştım” dedi.

Adaylık Sorusu: “İlla Ben Olayım Derdiyle Değil, Hizmet Derdindeyim”

Karabayır’ın, “2026 seçimlerinde aday mısınız?” sorusuna Aydoğdu şu yanıtı verdi:

“Ben düzgün, çalışmak isteyen, mesleğe gerçekten katkı sağlamak isteyen insanları bir araya getirmeye çalışıyorum. Aday olabilirim ama biri gerçekten bu işi hakkıyla yapacaksa, onun arkasında yürümeye de hazırım. Meslek için çalışmak isteyen kim varsa, birlikte hareket etmek isterim. Benim niyetim bir koltuk değil; prestijini kaybeden mesleği yeniden ayağa kaldırmak.”

Aydoğdu, sektördeki saygınlık kaybına da dikkat çekti:

“Eskiden kuaförlük bir gurur vesilesiydi. Şimdi maalesef bir yer kiralamak isteseniz vermiyorlar. Kız istemeye gitseniz kuaförsünüz diye geri çevriliyorsunuz. Mesleğimiz bir prestij çukuruna düştü.”

Neden İstifa Ettiniz? “Söz Verip Yerine Getiremeyeceksem Durmam”

Gazeteci Karabayır’ın, “Yönetimden neden ayrıldınız?” sorusunu Aydoğdu şöyle yanıtladı:

“2011’de odamızda görev alırken İstanbul’daki tüm kuaförlerin iletişim bilgilerini güncellemek gibi önemli bir görev üstlendim. Fakat bana görev verilmesine rağmen destek verilmedi. Bir personel dahi sağlanmadı. Ben de iş yerimi bırakıp bireysel olarak bu görevi yapmaya çalıştım ama tek başına olmuyor. Sözümü yerine getiremeyeceksem orada kalmam dedim ve noterden istifamı verdim.”

Aydoğdu, istifa sürecinde odadan alacağı olduğunu ve bu konuda da adım atılmadığını dile getirdi:

“O dönemden alacaklıydım. Hâlâ da hesap sorulmuş değil. Şu an duyuyorum ki kuaförler icraya veriliyor. Oda yönetimi tahsilata çıkıyor. Biz 18. yüzyılda yaşamıyoruz. Yönetim kurulu üyeleri tahsilat memuru gibi çalışmamalı.”

Eğitim ve Sertifika Eleştirisi: “Bu Bir Sertifika Ticareti”

Programın ilerleyen bölümünde Karabayır, sertifika ve madalya törenlerine yönelik eleştirileri sordu. Aydoğdu şu dikkat çeken açıklamayı yaptı:

“İstanbul’da 500’e yakın eğitmen olduğunu duyuyorum. Ama eğitimi veren kim, alan kim, bunun denetimi yok. İSMEK, halk eğitim gibi yerlerden eğitim alıp oda üyeliği kazananlar var. Bizim sektörümüz ustalıkla değil, sertifikayla ilerliyor artık. Ne yazık ki madalya ve sertifika furyası sektörün içini boşaltıyor.”

Geçtiğimiz günlerde Bahçelievler’de düzenlenen sertifika töreniyle ilgili de değerlendirme yapan Aydoğdu şunları söyledi:

“Davet edilmeme rağmen gittim. Ama yerini bulmak bile sorun oldu. Bayanlar topuklu ayakkabılarla otoparktan giriş yaptı. Saatlerce ayakta beklediler. Bir su, çay, ikram yoktu. Oraya gelen meslektaşlarımıza saygı gösterilmeliydi.”

“Set Kuaförlerine Sertifika Dağıtıldı, Asıl Ustalar Göz Ardı Edildi”

Aydoğdu, törende özellikle “set kuaförlerine” ayrıcalık tanındığını iddia etti:

“Sanatçılar geldiler, kuaförlerini tanıttılar, sertifikalar verdiler. Ama bu insanlar vergi kaydı olmayan, mesleki oda üyeliği bile bulunmayan isimler. Bizim meslek içindeki gerçek ustalarımız ise göz ardı edildi.”

Son Çağrı: “Bana Ulaşın, Hizmet Etmek İsteyen Herkesle Yürümeye Hazırım”

Program sonunda meslektaşlarına çağrıda bulunan Ata Aydoğdu, şöyle konuştu:

“Ben sokaklarda, salonlarda, eğitimlerde yıllardır varım. Facebook’tan bana ulaşsınlar. Gerçekten bu mesleğe gönül vermiş, proje üretmek isteyenlerle bir araya gelmek istiyorum. Koltuk değil, çözüm peşindeyim. Gelin birlikte doğruyu bulalım.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir